Hevosen painolaskuri

Hevosen painolaskuri

Hevosen tarkan painon saa ainoastaan puntarilla. Painomittanauha on hyödyllinen apuväline, mutta se mittaa ainoastaan hevosen rinnanympäryksen eikä huomioi hevosen rakennetta eikä luuston vahvuutta.

Painolaskuri on painomittanauhaa tarkempi tapa laskea hevosen arviopaino. Mittaa hevosesi rinnanympärys n. 2cm sään korkeimmasta kohdasta, sekä rungon pituus olkanivelestä istuinkyhmyyn.

Vaadittava aika: 5 minuuttia

Hevosen painon arvioiminen

  1. Mittaa painomittanauhalla hevosen rungonympärys

    Mittaa n. 2cm sään korkeimmasta kohdasta ympärysmitta. Voit käyttää mitä tahansa rullamittaa, mutta hevosen painomittanauha on yleensä pituudeltaan riittävä. Muista että osa hevosista saattaa pelätä painomittaa ensimmäisillä kerroilla.

  2. Mittaa hevosen rungon pituus

    Ota suora mitta hevosen olkanivelestä istuinkyhmyyn. Isoilla hevosilla tarvitset tähän avustajan. Keskellä olkaniveltä tunnet pienen montun, pidä mitan pää aina siinä kohdassa jotta saat oikean mitan.

  3. Syötä mitat painolaskuriin

    Laskuri laskee hevosesi arviopainon käyttäen kansainvälisesti hyväksyttyä kaavaa. Huom. laskurit eivät koskaan huomioi hevosten yksilöllisiä eroja, lihas- ja lihavuuskuntoa, eikä rotujen välisiä eroja. Tarkan mitan saat ainoastaan puntarilla.

  4. Vertaa laskurin ja painomitan tulosta keskenään

    Painomittanauha antaa tuloksen ainoastaan rinnanympäryksen mukaan eikä huomioi hevosen rungon pituutta, joka merkitsee kokonaispainossa eniten. Voit seurata painomitassa senttejä ja käyttää laskuria, mutta jos hevosesi arviopaino on laskurilla lähellä painomitan arviota, voit seurata painoa mittanauhan avulla.

  5. Mittaa aina samasta kohdasta

    On tärkeää että mittaat itse hevosen aina samasta kohdasta ja mielellään samaan aikaan vuorokaudesta. Tarkista ennen mittaamista että hevonen seisoo kaikki neljä jalkaa tasan, muutoin mittaustulos voi heittää useita senttejä, mikä tekee sekä painomitalla että laskurilla useiden kilojen heiton.

  6. Mittaa säännöllisesti, puutu ajoissa!

    Mittaa hevosesi rinnanympärys säännöllisesti, kerran viikossa tai kerran kuussa, mikä sinulle parhaiten sopii. Tällöin voit puuttua ajoissa jos painossa tapahtuu muutoksia. Rungon pituus ei juurikaan muutu ellei hevonen ole erityisen vino lihaksistostaan tai kasvava varsa, joten sitä ei tarvitse mitata joka kerta erikseen. Kirjaa tulokset myös ylös, vaikka puhelimeesi muistiin.


Laskuri miniponeille

Pienillä poneilla paino lasketaan eri kaavalla kuin hevosilla. Mittaa ponin rinnanympärys n. 2cm sään korkeimmasta kohdasta sekä rungon pituus olkanivelestä istuinkyhmyyn.

Suosittu Hevosen painonhallinnan kurssi palaa takaisin valikoimiin! Laihduta hevosesi turvallisesti, terveellisesti, ilman stressiä ja pysyvillä tuloksilla. Tule mukaan!

Miten hevosen paino lasketaan

Hevosen tarkan painon saa ainoastaan puntarilla. Jos et pääse punnitsemaan eläinlääkärille, voit katsoa onko paikkakunnallasi autopuntaria. Painomittanauha antaa suuntaa-antavan painoarvion, mutta ei huomioi mitään hevosen ominaisuuksia, sillä mitataan ainoastaan rinnanympärys. Painolaskurilla saat painomittanauhaa tarkemman arvion. Hevosen säkäkorkeus ei ole yhtä merkittävä painoa arvioidessa kuin sen rungon pituus. Tarkemmat ohjeet hevosen painon arvioimiseen löydät sivuilta.

Voiko painomittanauhalla arvioida miniponin painon

Painomittanauhan kaava on tehty lämminverisille ratsuille joten pienillä poneilla se saattaa näyttää painon väärin. Hevoskoulutus.fi sivuilta löydät painolaskurin miniponeille. Laskurimme käyttää miniponeille sekä siroille alle 1m korkuisille poneille tehtyä omaa ja tieteellisesti hyväksyttyä laskukaavaa.



Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä