Hevosen syke

Hevosen syke

Mikä on hevosen normaali syke

Terveen hevosen leposyke on 25 – 40 lyöntiä minuutissa.
Rasituksessa syke voi nousta 100 – 200 lyöntiä minuutissa.
Hevosen maksimisyke rasituksessa on 200 – 240 lyöntiä minuutissa.

Mikä on varsan normaali syke

Vastasyntyneillä varsoilla 70 – 80 lyöntiä minuutissa
30 min – 1 h vanhalla varsalla 110 – 140 lyöntiä minuutissa
1 – 2 vrk vanhalla varsalla 90 – 100 lyöntiä minuutissa
Yli 2 vrk vanhalla varsalla 60 – 80 lyöntiä minuutissa
Nuorella hevosella 40 – 55 lyöntiä minuutissa

Pienillä poneilla syke voi olla korkeampi.

Hevosen maksimisyke voi nousta yli 220 lyöntiä minuutissa. Rasituksessa (valmennuksessa) hevosen syke voi olla 100 – 200 lyöntiä minuutissa.

Sykkeen eli pulssin mittaaminen hevoselta

Helpointa syke on laskea kuuntelemalla stetoskoopilla hevosen sydäntä. Sydäntä kuunnellaan kyynärpään takaa rintakehältä. Stetoskoopilla kuunnellessa sydämen lyönti on kaksiosainen (yk-si).

Kuva: Hanna Heinonen

Jos stetoskooppia ei ole saatavilla, voi pulssin laskea laittamalla etu- tai keskisormi alaleuan suurten valtimoiden päälle. Samalla voi tunnustella leuan alta imusolmukkeet ettei niissä tunnu turvotusta. Imusolmukkeet on helppo sekoittaa sylkirauhasiin, sen vuoksi olisi hyvä opetella erottamaan ne toisistaan terveellä hevosella.

Hevosen sykkeen voi mitata myös kainalosta kuten videolla.

Sykettä voi laskea kellon kanssa minuutin. Vaihtoehtoisesti voit laskea sykkeen 15 sekunnin ajalta ja kertoa tuloksen neljällä.

Hevosen leposykettä olisi hyvä seurata säännöllisesti hevosen ollessa terve. Osaat puuttua ajoissa jos syke nousee, sykkeen nousu viittaa yleensä johonkin sairauteen tai kipuun. Apua sykkeiden seuraamiseen saat harjoituspäiväkirjasta, jonka löydät verkkokaupasta.

Pulssin löytää leuan alla kulkevista isoista verisuonista. Joillain hevosilla isot suonet voi nähdä pinnassa, talvella pitkä karva hankaloittaa suonien etsimistä. Älä käytä peukaloasi pulssin mittaamiseen. (Kuva: Salla Koivuniemi)

Sykkeen laskemista kannattaa harjoitella

Valtimoita voi olla aluksi vaikea löytää ja sen vuoksi pulssin mittaamista kannattaakin harjoitella terveellä hevosella. Hätätapauksessa, tai hevosen ollessa sairas, olisi hyvä ettei aikaa mene valtimoiden etsimiseen. Sairastapauksissa ruutini on usein helpottava tekijä, sillä tiedät mitä etsit ja miltä sen pitäisi tuntua.

Pulssin voi mitata myös jalasta, eli ns. digitaalipulssin, varvaspulssin. Digitaalipulssin mittaamista ja etsimistä erityisesti kannattaa harjoitella terveellä hevosella sillä tykyttävä vahva varvaspulssi viittaa yleensä aina kavion ongelmiin (mm. kaviokuume tai kaviopaise). Terveellä hevosella digitaalipulssin löytäminen voi olla haastavaa sillä sen tulisi olla laimea.

Harjoitussyke ja palautuminen

Hevosen peruskestävyystaso kehittyy kun sykkeet ovat n. 100 – 150 lyöntiä minuutissa. Maratonajossa, intervallitreenissä tai esimerkiksi estetreenissä aerobinen tehoalue on 150 – 180 lyöntiä minuutissa. Palauttavan harjoituksen aikana syketason tulisi laskea 100 lyöntiin minuutissa.

Harjoittelun jälkeen hevosen sykkeen tulisi laskea 10 minuutin kuluessa 64 – 68 lyöntiin minuutissa ja syketason laskun tulisi tapahtua tasaisesti. Sykkeen epärytminen tai toistuvasti hidas palautuminen voi viitata kipuun tai sairauteen. Ylikunto, kuivuminen tai lämpöstressi voivat myös viivästyttää palautumista.

Syketason nostoa tulisi tehdä hevosen omassa tahdissa, rauhallisesti. Hevosen peruskunto kasvaa pitkäjänteisellä työllä.

Hevosen sykealueet. Sykealueet ovat vain suurpiirteisesti suuntaa-antavia. Hevosen sykealueeseen vaikuttaa ikä, rotu, valmennus, lihavuuskunto, lihaskunto, sää jne. Etenkin raskaassa valmennuksessa olevan hevosen sykealueet olisi hyvä tuntea, sillä ne kertovat hevosen terveydestä ja kunnosta. Palautumissykettä olisi hyvä seurata aktiivisesti. Leposyke tulisi kaikilla hevosilla olla samalla tasolla.
Matkaratsastuksessa hevosilta mitataan Ridgewayn testillä palautumissyke sekä tauolla että maalissa 20 tai 30 minuutin kuluttua. Max syke saa olla 64 lyöntiä minuutissa. Jos syke on korkeampi ei kilpailua saa jatkaa. Testiä voidaan käyttää myös muissa hevosurheilun lajeissa.

Tutustu aiheeseen liittyviin verkkokursseihin!

hevosensyke
Hevosen syke
Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä