Ruokatorven tukos on aina hätätapaus
Jos epäilet ruokatorven tukosta, kutsu aina eläinlääkäri.
Hevosen ruokatorvi
Hevosen ruokatorvi toimii autonomisesti, eli tahdosta riippumattomasti. Sen tehtävä on kuljettaa pureskeltu ruokamassa suusta mahalaukkuun. Ruokamassan siirtyessä nielaisun jälkeen eteenpäin, ruokatorvi “sulkeutuu” massan perässä. Hevonen syö pää alhaalla, joten ruokatorven autonominen supistuminen mahdollistaa ruokamassan siirtymisen suusta ylöspäin vatsalaukkuun.
Oireita
Hevosen syljeneritys lisääntyy, siltä voi myös valua rehumassaa suusta tai sieraimista. Siitä voi tulla apaattinen, se kipuilee ja lopettaa syömisen. Hevonen saattaa roikottaa päätään ja kaulan alaosan lihakset jännittyvät sysäyksittäin. Toisinaan voi ilmetä hengenahdistusta. Hevonen voi koittaa yskiä.
Aiheuttajia
Jos hevoselle syötetään turvotettavaa rehua turvottamatta, kuten psylliumia tai lesettä, on vaarana että ruokatorvi menee tukkoon. Ruuan hotkiminen saattaa myös aiheuttaa sen että rehumassa jää pureskelemattomana tukkeeksi. Ruokintaa välittömästi rasituksen jälkeen tulisi myös välttää. Rauhoituksen jälkeen hevosta ei saisi ruokkia 1-2 tuntiin, sillä rauhoitus lamaannuttaa lihaksia, ruokatorven lihakset mukaan lukien. Hotkivalle hätäiselle hevoselle liian isot makupalat saattavat myös jäädä kiinni ruokatorveen.
Pitkittyneenä ruokatorventukos saattaa aiheuttaa muutoksia ruokatorveen. Ruokatorvi voi paikoin kaventua mikä hidastaa ja estää ruuan siirtymistä mahalaukkuun ja nostaa riskiä että ruokatorvi tukkeutuu helposti uudelleen.
Ensiapu
Jos epäillään ruokatorven tukosta, hevosta ei saa liikuttaa, sen päätä tulisi pitää alhaalla ja sille ei saa antaa ruokaa tai vettä. Sen kaulaa voi hieroa varovasti vasemmalta puolelta.
Eläinlääkäri on kutsuttava välittömästi.
Eläinlääkäri saattaa letkuttaa ruokatorvea auki hevosen ollessa rauhoitettuna. Tähän saattaa mennä hyvinkin pitkä aika että tukkeuma saadaan liotettua.
Koska hevonen hengittää vain sierainten kautta, ei aina ole välitöntä tukehtumisvaaraa. Tähän vaikuttaa kuitenkin ruokatorvea tukkivan massan suuruus, suuri tukkeuma saattaa painaa myös henkitorvea.
Vatsalaukun repeämä
Hevonen ei kykene oksentamaan.
Hevosen vatsalaukku on melko pieni n. 8-15 litraa. Ruokatorven ja vatsalaukun välissä on todella vahva sulkijalihas. Sulkijalihaksen ja ruokatorven autonomisen toiminnan vuoksi hevonen ei kykene oksentamaan, minkä vuoksi on olemassa vaara vatsalaukun repeytymisestä – vatsalaukku repeää ennen kuin sulkijalihas antaa periksi. Jos hevonen on syönyt jotain sopimatonta tai vaarallista, tai se syö liikaa väkirehua, tai jokin ruuansulatusjärjestelmästä ei toimi, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin. Vatsalaukun repeämä johtaa aina kuolemaan.
Hevosen ruokatorvesta ei saisi tulla mitään takaisin ylöspäin. Jos näin kuitenkin on, on syytä olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin.